Cristian Radu

O administrație publică definită prin bunăvoință și competență este singurul mod prin care o comunitate poate trăi bine și sustenabil. ”

Parcursul meu

Parcursul meu profesional, de la terminarea liceului în Curtea de Argeș, s-a derulat între București, Paris și Berlin, orașe în care am studiat, locuit și muncit. Am urmat studii de informatică la București și de fotografie la Paris, am lucrat în IT și marketing online la Berlin, am publicat și expus fotografie de modă și portret la Paris și la București.

În 2012 m-am întors acasă am început o colaborare cu fundația Mihai Eminescu Trust (MET) și Caroline Fernolend, prin care am cunoscut pentru prima dată oameni care muncesc de zeci de ani pentru binele comun și au rezultate vizibile. La început am făcut voluntariat: am inițiat un proiect de comunicare pentru fundație și, împreună cu o echipă de specialiști, am creat și pus în aplicare strategia de comunicare a MET.

Focusul meu profesional s-a îndreptat rapid către proiecte de dezvoltare comunitară și către inițiative de antreprenoriat social în cadrul MET și am descoperit astfel satisfacția muncii cu sens și impact pozitiv. De atunci lucrez cu oameni din Viscri și alte sate din Transilvania pentru a-i capacita în vederea preluării responsabilității și a unui rol activ în comunitățile lor. În colaborare cu ei facem proiecte pentru dezvoltarea spiritului de comunitate, păstrarea identității culturale, conservarea patrimoniului cultural și natural local și utilizarea acestuia în mod sustenabil pentru creșterea nivelului de trai al întregii comunități.

În 2013 am conceput și lansat Experience Transylvania, un proiect de economie socială, prin care, alături de o echipă de 20 de săteni din 10 sate, administrez rețeaua de case de oaspeți tradiționale ale fundației. Pe lângă contribuția pe care fiecare dintre aceste case o are la economia locală, ele reprezintă azi dovada vie a faptului că păstrarea patrimoniului este și profitabilă. În anii care au urmat, am inițiat în Viscri și în satele vecine și alte proiecte de antreprenoriat social, care propun un model de business echitabil și, folosind resursele existente în mod sustenabil, contribuie la dezvoltarea economiei locale, cum ar fi un proiect de turism ecvestru în Viscri.

Din 2014, Viscri a fost selectat de către Consiliul Europei ca model de bune practici pentru aplicarea principiilor Convenției de la Faro pentru conservarea patrimoniului cultural. Am fost atunci propus să reprezint satul și inițiativele din Viscri, unde eram deja localnic, la reuniunile organizate de Consiliul Europei și Rețeaua Convenției de la Faro.

La scurt timp, alături de MET si experți CoE, am co-inițiat și am fost ales să fac parte din Consiliului Satului Viscri, un parlament informal în care sunt reprezentate toate grupurile de interes din sat: pensiunile, meșteșugarii, căruțașii, ONG-urile locale (asociația crescătorilor de animale, asociația femeilor, fundațiile Adept si MET), toate grupurile etnice și confesionale și consilierii locali din sat. Acest consiliu are rolul de a încuraja comunicarea și de a crea un spațiu de dezbatere în care fiecare sătean are o voce. În întâlnirile lunare se discută probleme ale satului, sunt identificate și puse în aplicare soluții și se stabilesc măsuri strategice care țin de dezvoltarea satului.

Experiența ultimilor ani m-a făcut să fiu un susținător împătimit al eticii și implicării sociale în business, iar rezultatele avute cu Experience Transylvania m-au convins că antreprenoriatul local este unul dintre factorii importanți pentru creșterea nivelului de trai al unei comunități. Am descoperit de asemenea care sunt limitele impactului pe care îl pot avea organizațiile neguvernamentale asupra societății și cât de importante sunt bunăvoința și competența administrației publice și colaborarea reprezentanților acesteia cu cetățenii.

Am însă convingerea că putem crea o comunitate de oameni care lucrează împreună și folosesc în mod responsabil resursele pe care le-au moștenit pentru un trai bun și sustenabil. Cred că putem arăta în comuna Bunești cât de mult poate evolua o societate unită și, împreună, putem deveni un model de dezvoltare rurală.